Verwarming Zonneboilers1

Zonneboilers


Zonneboilers: de zon is een onuitputtelijke bron van energie

Eén ding is duidelijk: de zon is een onuitputtelijke bron van energie. Het grote voordeel is dat het niets kost, want de zon schijnt gratis. Ondanks het Nederlandse klimaat schijnt de zon hier vaak genoeg om er gebruik van te kunnen maken. Zonneboilers zetten zonlicht om in warmte, waardoor u in uw eigen huis geniet van comfort door de zon. En dat is in een tijd van sterk stijgende energieprijzen geen overbodige luxe. Vraag bij installatiebedrijf Valkema gerust naar de mogelijkheden.

Verwarming Zonneboilers2

Combinatie van collector en boiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector van circa drie vierkante meter op het dak en een boilervat in huis, dat standaard zo’n negentig liter water bevat. Door de collector stroomt - in een apart en gesloten collectorcircuit - water. De zon warmt het water in de collector op tot maximaal 90º Celsius. Het hete water stroomt door een spiraal in het boilervat dat is gevuld met koud kraanwater. De spiraal warmt het kraanwater op en via de CV- of HR-ketel wordt het water opgewarmd tot de juiste temperatuur.

Besparen en minder CO2-uitstoot

Verwarming Zonneboilers3 Een zonneboiler bespaart dus op uw energienota en vermindert de uitstoot van CO2. Zonneboilers gaan gemiddeld 25 jaar mee. Ze zijn veilig, milieuvriendelijk en vrijwel onderhoudsvrij. De besparing voor een huishouden hangt af van verschillende factoren. Een gezin dat uit vier personen bestaat, heeft meestal meer warm water nodig dan een tweepersoonshuishouden en zal dus meer besparen. Een zonneboiler bespaart gemiddeld de helft van de energiekosten voor warm water. Voor een huishouden van vier personen is dat ongeveer tweehonderd kubieke meter aardgas per jaar.


Combinatie zonneboiler en vloerverwarming

Met het plaatsen van meerdere zonnecollectoren kan ook de vloerverwarming in het voor- en najaar voor een deel de nodige energie opleveren.